Γνωριμία με τα μνημεία της Αρχαίας Πεπάρηθου 

Στάφυλος στη Σκόπελο

Η Σκόπελος στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πεπάρηθος και ήταν ίσως η σημαντικότερη από τις «προ της Μαγνησίας νήσους», όπως ονομάζει τις Βόρειες Σποράδες ο Στράβων στα «Γεωγραφικά» του (ΙΧ, 5 6).

Τα παλαιότερα λείψανα κατοίκησης χρονολογούνται στη πρώιμη και μέση φάση τηςΜυκηναϊκής περιόδου (16ος – 14ος αιώνας π.Χ.). Πρόκειται για κτήρια και ένα λακκοειδή τάφο στη θέση Στάφυλος της Σκοπέλου, που περιείχε πλούσια χρυσά κτερίσματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι άνηκε σε κάποιον ηγεμόνα ή βασιλιά της εποχής. Η σύντομη ανασκαφική έρευνα που έγινε το 1936 από τον αρχαιολόγο Ν. Πλάτωνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του τάφου είχε καταστραφεί. Ο Μινωικός χαρακτήρας των ευρημάτων είναι εμφανής, ενώ η ονομασία της περιοχής Στάφυλος που παραμένει αναλλοίωτη για χιλιετίες αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη για την απόδοση του τάφου στον μυθικό αυτό ήρωα. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ο Μινωίτης Στάφυλος, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης αποίκισε την Πεπάρηθο (Σκόπελο) στους χρόνους της Mινωικής θαλασσοκρατίας.

Σημαντικά ορατά ερείπια των τριών πόλεων σώζονται μέχρι σήμερα της Πεπαρήθου στη θέση της σημερινής πόλης της Σκοπέλου, του Πανόρμου στη θέση του σημερινού ομωνύμου οικισμού και της του Λουτρακίου Γλώσσας.

Η ομώνυμη της νήσου πόλη Πεπάρηθος, αποικία τον Χαλκιδέων κατά την περίοδο του δευτέρου Ελληνικού αποικισμού (8ος αι. π.Χ.), βρισκόταν στη θέση της σημερινής πόλης της Σκοπέλου που κατοικείται συνεχώς από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα.

Στους κλασικούς χρόνους η ακρόπολη της πόλης Πεπαρήθου ήταν οχυρωμένη με ισχυρότατο τείχος, μικρό τμήμα του οποίου σώζεται στη θέση «Κάστρο», στο ψηλότερο σημείο το οικισμού. Ο Θουκυδίδης (Ιστορία, ΙΙΙ, LXXXIX, 4) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια σεισμού (426 π.Χ.) δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα και καταστράφηκε μέρος του τείχους της πόλης, το πρυτανείο της και λίγες οικίες.

Ψηλότερα, στα δυτικά και βορειοδυτικά του «Κάστρου», στις θέσεις «Κανάκη Λάκκα» και «Ράχες - Αγ. Κωνσταντίνος», διατηρούνται τμήματα καλοκτισμένων αναλημμάτων τοίχων που συγκροτούσαν τα άνδηρα, όπου πιθανόν βρισκόταν αντίστοιχα ο ναός της Αθηνάς, που μαρτυρείται από αρχαία επιγραφή και ο ναός του Διονυσίου , τη λατρεία του οποίου υποθέτουμε από τις παραστάσεις των Πεπαρηθιακών νομισμάτων (σύμβολα του Διονύσου και σταφύλια).   

Ανάμεσα στα σημαντικά ιερά της πόλης της Πεπαρήθου συγκαταλέγεται και το Ασκληπιείο της, στη νότια πλευρά του κόλπου της Σκοπέλου, στη θέση «Λιβάδι - Αμπελική», το οποίο ταυτίστηκε χάρη στην ανεύρεση μιας ενεπίγραφης βάσης αναθήματος που αφιερώθηκε στον Ασκληπιό . Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εδώ αποκάλυψαν μια στοά κλασικών χρόνων με εξαιρετικά επιμελημένη τοιχοδομία, που περιέβαλλε το ιερό από τις τρεις η ίσως από τις τέσσερις πλευρές του. Βρέθηκαν αρκετά μαρμάρινα αναθήματα, όπως ένας κορμός αγάλματος αγοριού, ένα κεφάλι αγάλματος κοριτσιού και μια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ανθρώπινων μορφών. Το ίμερο του Ασκληπιού, όπου πιθανόν λατρεύονταν επίσης ο Απόλλων και η Άρτεμης, θα αποτελούσε ασφαλώς προσφιλή τόπο λατρείας, θεραπείας και αναψυχής για ασθενείς και μη, ναυτικούς και ταξιδιώτες.

FAQ Spyrou Hotels

Careers

If you are looking forward to build up a new and successful career in the tourism industry, please send us your CV and we will be in contact with you as soon as possible. Send your CV at hr@skopeloshotels.eu

Weather in Skopelos

booked.net

© 2018 ."Spyrou Hotels" in Skopelos island, Best Hotels in Skopelos . Created By Dynamic WebSites

Search