Αρχιτεκτονική της Σκοπέλου

Αρχιτεκτονική της σκοπέλουΗ πόλη της Σκοπέλου τιμήθηκε ως Παραδοσιακός Οικισμός Εξαιρετικής Oμορφιάς(19/10/1978 Προεδρικό Διάταγμα594,13-11 / 78, το οποίο υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Κωνσταντίνο Τσάτσο).Το σχετικό Διάταγμα θέτει περιορισμούς και κανόνες τόσο στην κατασκευή νέων κτηρίων όσο και στην ανακαίνιση των παλαιότερων.Ορισμένοι περιορισμοί ορίζουν ότι τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι το πολύ διώροφα, η στέγη τους να διαθέτει κεραμίδια ή παραδοσιακές σχιστόπλακες και οι πόρτες, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια να είναι κατασκευασμένα από ξύλο.

Αρχιτεκτονική

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Σκοπέλου, αυτή που σώζεται μέχρι τις μέρες μας, χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και κυρίως από τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Με βάση τα μορφολογικά και τα δομικά της χαρακτηριστικά διακρίνονται δύο βασικές κατηγορίες με κύριο σταθμό την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, η λαϊκή και η νεοκλασική αρχιτεκτονική. 

Η λαϊκή αρχιτεκτονική 
Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Σκοπέλου, ανήκει στον τύπο της βορειοελλαδίτικης αρχιτεκτονικής, προσαρμοσμένη βέβαια στις τοπικές συνθήκες και ιδιομορφίες του νησιού και δεν έχει σχέση με την Αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική που αναπτύχθηκε στα νοτιότερα νησιά και κυρίως στις Κυκλάδες αλλά και τη γειτονική Σκύρο.
Η διαφοροποίηση της Αρχιτεκτονικής των Σποράδων, από αυτή των νησιών του νοτίου Αιγαίου, οφείλεται κυρίως στις Κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, με τα ψυχρότερα κλίματα του Βορείου Αιγαίου, αλλά και τη γειτνίασή της με το Πήλιο και τις επιρροές που δέχτηκε από αυτό.

Μακεδονικός τύπος
Κτίρια αυτής της κατηγορίας, σώζονται αρκετά στη χώρα της Σκοπέλου και λιγότερα στους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού. Είναι συνήθως διώροφα ή και τριώροφα και στεγάζονται με ξύλινες τετρακλινείς στέγες καλυμμένες με σχιστολιθικές σκεπόπλακες. Είναι λιθόκτιστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, εκτός από την πρόσοψη του τελευταίου ορόφου που είναι κατασκευασμένη από "τσατμά" ο οποίος προεξέχει έντονα έξω από το περίγραμμα  της βάσης  του κτιρίου, δημιουργώντας τα γνωστά "σαχνίσια" της λαϊκής αρχιτεκτονικής που είναι διάτρητα από συνεχόμενα παράθυρα. Τα σαχνίσια πατούν επάνω σε αλλεπάλληλες στρώσεις συνεχόμενων οριζόντιων φουρουσιων τα οποία διαμορφώνονται με κοιλόκυρτο κούτελο και στο κάτω μέρος τους ενώνονται με οριζόντια τραβέρσα την οποία στηρίζουν, κοιλόκυρτης μορφής λοξές αντηρίδες. Ο τσατμάς των σαχνισιών είναι κατασκευασμένος από ξύλινο σκελετό και γέμισμα από οπτοπλινθοδομή κτισμένη για τεχνικούς λόγους με τη μορφή του ψαροκόκαλου.
Οι κατόψεις των σπιτιών ποικίλουν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ανάγλυφο του εδάφους, στον ήδη διαμορφωμένο πολεοδομικό ιστό και στην προσπάθεια για αξιοποίηση των φυσικών αγαθών, όπως ο ηλιασμός, ο αερισμός κλπ.
Είναι συνήθως μικρών διαστάσεων, λόγω της στενότητας του οικοδομήσιμου χώρου και για το λόγο αυτό αναπτύσσονται κατά τον κατακόρυφο άξονα. Στην πρώτη στάθμη που συνήθως είναι ημιυπόγεια, υπήρχε η κουζίνα για το μαγείρεμα και τα κελάρια για την αποθήκευση των προϊόντων της χρονιάς. Στον πρώτο όροφο χωροθετούνταν οι καθημερινοί χώροι, οι τραπεζαρίες και τα δωμάτια, ενώ στον τελευταίο, που συνήθως ήταν ενιαίος "αβέρτο", ήταν ο χώρος υποδοχής.

Αρχιτεκτονική της χώρας σκοπέλουΑγροτικός τύπος
Είναι τα σπίτια εκείνα που παλιότερα κτίζονταν στην Ελληνική ύπαιθρο. Πρόκειται δηλαδή για λιθόκτιστες κατασκευές με ένα, δύο ή και τρία πολλές φορές πατώματα. Είναι λιθόκτιστα ενισχυμένα με ξυλοδεσιές ανά τακτά διαστήματα, ενώ στον τελευταίο όροφο υπήρχαν και τμήματα  "τσατμά" τα οποία όμως δεν δημιουργούσαν σαχνίσια, όπως τα σπίτια του προηγούμενου τύπου, αλλά μεγάλα ολοπέραστα μπαλκόνια. Τα μπαλκόνια στεγάζονταν με προέκταση της στέγης ή τις περισσότερες φορές με ξεχωριστό στέγαστρο, το γνωστό στην περιοχή "κουκλέντο"  της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στην μια άκρη των μπαλκονιών υπήρχε πάντα αποχωρητήριο το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ξύλινες σανίδες, αφού ο ζωτικός χώρος στο εσωτερικό των σπιτιών ήταν λιγοστός, ενώ τις περισσότερες φορές τα σπίτια στερούνταν και ακάλυπτου ώστε να χωροθετήσουν εκεί τις βοηθητικές χρήσεις.
Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του τύπου σπιτιών ήταν ο "σοφάς", που ήταν ένας μικρός χώρος, σε ψηλότερο επίπεδο από τα καθημερινά δωμάτια, ο οποίος χρησιμοποιούνταν από τους ηλικιωμένους της οικογένειας και ο "κουραδόρος" που υπήρχε στα παλαιοτέρα σπίτια και ήταν ξύλινος υπερυψωμένος χώρος ο οποίος στηρίζονταν σε ξύλινα δοκάρια με απαραίτητο πάντα το τζάκι για τη θέρμανσή του. 

Η Νεοκλασική αρχιτεκτονική
Με την απελευθέρωση του νησιού και την ενσωμάτωση του στο Ελληνικό κράτος στα 1829, η αρχιτεκτονική του ακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. 
Στα πρώτα χρόνια θα εμφανιστούν κάποιες ογκώδεις κατασκευές με σαφή τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, αλλά και έντονα τα στοιχεία της προϋπάρχουσας λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια αυτά ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους και πλοιάρχους, οι οποίοι όπως ήταν πολυταξιδεμένοι, έφεραν πρώτοι στο νησί τον καινούριο αρχιτεκτονικό ρυθμό της εποχής. Τα κτίσματα αυτά αποτελούν το μεταβατικό στάδιο του περάσματος από τη λαϊκή στην νεοκλασική αρχιτεκτονική. Με την πάροδο όμως του χρόνου, θα καθιερωθεί ο αμιγής νεοκλασικός ρυθμός σε όλες τις οικοδομές με όλα τα χαρακτηριστικά μορφολογικά στοιχεία αυτού του ρυθμού.

Τα σπίτια της νεοκλασικής περιόδου είναι λιθόκτιστα, διώροφα ή και τριώροφα και στεγάζονται και αυτά όπως και τα σπίτια της προηγούμενης περιόδου. Έχουν συμμετρική οργάνωση, τόσο στις κατόψεις τους όσο και στη διαμόρφωση των όψεων τους, οι οποίες είναι πλούσια διακοσμημένες με τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία όπως παραστάσεις με επίκρανα, επιστήλια, ζωφόρους γείσα κ.ά.  
Οι είσοδοι των σπιτιών αυτών πλαισιώνονται συνήθως από μαρμάρινα περιθυρώματα ενώ πάνω τους υπάρχει πάντα το μαρμάρινο μπαλκόνι , το οποίο στηρίζεται σε μαρμάρινα λιθανάγλυφα φουρούσια και προστατεύονται από περίτεχνες σφυρήλατες σιδεριές.
Ο νεοκλασικισμός και τα διάφορα συγγενικά ρεύματά του  θα διατηρηθεί στο νησί μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα που θα τον διαδεχθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική ή όπως καθιερώθηκε να λέγεται η αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου.

© 2018 ."Spyrou Hotels" in Skopelos island, Best Hotels in Skopelos . Created By Dynamic WebSites

Search

 Όροι & Προϋποθέσεις για τα Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια

 • Τα Δωρεάν Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια χορηγούνται μόνο από την εταιρεία μας “Spyrou Skopelos Experience”.
 • Η προσφορά ισχύει για συμβατικά πλοία (Ferry Boats). Δεν ισχύει για υδροπτέρυγα, Catamaran και εν γένει ταχύπλοα.
 • Αφορούν στα λιμάνια του Βόλου και της Κύμης. Αφορούν στις ακτοπλοϊκές εταιρίες “Hellenic Seaways” και “ΣΝΕ (ΣΚΥΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)” και για όσο χρονικό διάστημα πραγματοποιούν δρομολόγια .Εξαιρείται το διάστημα του Αγ. Πνεύματος.
 • Η πολιτική χρέωσης των παιδιών για τη διαμονή τους, ισχύει όπως στην σχετική προσφορά διαθεσιμότητας διαμονής.
 • Η προσφορά ισχύει για απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας ή για χρήση του On Line συστήματος της ιστοσελίδας μας και του facebook, και χωρίς την διαμεσολάβηση ορισμένων Τουριστικών Πρακτόρων για τους οποίους δεν υφίσταται συμβόλαιο συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνείτε με το τμήμα κρατήσεων του Ομίλου μας για διευκρινήσεις.
 • Ανεξάρτητα των διανυκτερεύσεων και του τρόπου που πραγματοποιείται η κράτησή σας, προσφέρουμε 15% έκπτωση για αγορά οποιονδήποτε ακτοπλοϊκών εισιτηρίων της Hellenic Seaways και της ΣΝΕ, (επιβατών & οχημάτων, με συμβατικά πλοία ή ταχύπλοα) από την Εταιρεία μας. Η έκπτωση δεν ισχύει για φορτηγά οχήματα, βανάκια και αγροτικά.

Σημείωσεις:

Για οποιαδήποτε τυχόν διαφορά ανάμεσα στην αναγραφόμενη τιμή του εκτυπωμένου Εκπτωτικού Εισιτηρίου σας και του καταβληθέντος ποσού, θα λάβετε σχετική Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών κατά την αναχώρησή σας από το ξενοδοχείο.Όλες οι εκπτώσεις και προσφορές που αφορούν στα ακτοπολοϊκά εισιτήρια υπολογίζονται επί των επισήμων τιμοκαταλόγων των Ακτοπλοϊκών Εταιρειών. Οι τιμές ενδέχεται να υποστούν τυχόν προσαύξηση από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για την οποία η εταιρεία Spyrou Skopelos Experience ουδεμία ευθύνη φέρει. Δεν προβλέπεται έκπτωση στα ήδη Μειωμένα Εισιτήρια (π.χ Παιδικά, Φοιτητικά, ΑΜΕΑ, Πολυτέκνων, κλπ).

Για την έκδοση των Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων σας είναι απαραίτητη η ενημέρωση τουλάχιστον 72 ώρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού σας. Εντός των τελευταίων 72 ωρών δεν υπάρχει καμία δυνατότητα έκδοσης Εισιτηρίων.

Υπερ-πληρότητα. Ορισμένες ημερομηνίες κατά την υψηλή περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου πιθανόν να παρατηρηθεί Yπερ-πληρότητα για τα οχήματα στα Ferry Boats καθώς και για τους επιβάτες στα ταχύπλοα. Η “Spyrou Skopelos Experience” ενδέχεται να ακυρώσει και επιστρέψει τα χρήματα για παραγγελίες σχετικών Ακτοπλοϊκών εάν βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της αδυναμίας διάθεσης – από την Ακτοπλοϊκή Εταιρεία - θέσεων οχημάτων και επιβατών. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η “Spyrou Skopelos Experience” δε φέρει καμία ευθύνη.

Η παραγγελία και εξόφληση των Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων στην “Spyrou Skopelos Experience” δεν συνεπάγεται και την αυτόματη έκδοσή τους καθότι η διαδικασία αυτή απαιτεί περίπου 72 ώρες, χρόνος που επισύρει το ενδεχόμενο της Yπερ-πληρότητας.

Στους δικαιούχους των Δωρεάν ή Εκπτωτικών Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων αποστέλλονται Μοναδικοί Κωδικοί Εισιτηρίων. Τα εκτυπωμένα εισιτήρια παραλαμβάνονται – με την επίδειξη των Μοναδικών Κωδικών Εισιτηρίων – από τα εξουσιοδοτημένα Τουριστικά Πρακτορεία στο λιμάνι του απόπλου.

Για την έκδοση των Εκπτωτικών Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων απαιτείται η πλήρης εξόφλησή τους.

Στην περίπτωση ακύρωσης ή μετάθεσης δρομολογίων (λόγω καιρικών συνθηκών, τεχνικών προβλημάτων, κλπ) η επικοινωνία των επιβατών (εφόσον έχουν ήδη λάβει τους Μοναδικούς Κωδικούς Εισιτηρίων τους) πραγματοποιείται απευθείας με την Ακτοπλοϊκή Εταιρεία χωρίς τη μεσολάβηση της “Spyrou Skopelos Experience” η οποία και δεν φέρει καμία ευθύνη. Hellenic Seaways Τηλ. 210 4199000 - ΣΝΕ Τηλ. 22220 92164 ή 91789.

Σε περίπτωση που οι επιβάτες δεν προλάβουν τον απόπλου, η εταιρεία Spyrou Skopelos Experience δε φέρει ουδεμία ευθύνη, ενόσω διατηρεί το δικαίωμα να μην προβεί στην επιστροφή οποιουδήποτε ποσού στους επιβάτες.

Πριν ζητήσετε τα Δωρεάν ή τα Εκπτωτικά Εισιτήρια σας από την εταιρεία μας, παρακαλούμε όπως έχετε αποφασίσει το λιμάνι, την ναυτιλιακή εταιρεία, τον τύπο πλοίου και τα δρομολόγια που σας εξυπηρετούν. Συμπληρώνετε και υποβάλετε την φόρμα .

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνείτε και οι ίδιοι με την αντίστοιχη Ακτοπλοϊκή Εταιρεία για την επιβεβαίωση της ώρας αναχώρησης των πλοίων.

Terms & Conditions for Ferry Tickets

The Free Ferry Tickets are granted only by our company, "Spyrou Skopelos Experience".

 • The offer applies to the itineraries from the ports of Volos, Kimi.
 • The offer applies to the shipping companies “Hellenic Sea Ways” and “SNE (Skyros Shipping Company)” and for their published schedules, as long as they operate them.
 • The offer is valid for guests who are charged for their accommodation. Not applicable for children staying free in our hotels (please read children policy), and for vehicles.
 • The offer applies to Ferry Tickets with conventional boats. Not applicable to Hydrofoils, Catamaran and speedboats in general.
 • The offer applies to direct bookings at our hotels or via the Online system of our website without the intervention of Tour Operators with whom there is no relevant contract. In any case you should contact our reservations department for clarifications.
 • Regardless of the nights of stay and the source of booking , we offer 15% Discount on any Ferry Ticket of Hellenic Sea Ways & SNE, (passengers & vehicles, conventional and high speed boats) granted by our Company. The discount does not apply for vans and trucks.

Notes:

For any price difference between the printed Ferry Ticket and the actual payment, a relevant Official Receipt will be delivered upon checkout from the hotel. All discounts and offers are calculated on the Official Price List of the shipping companies. Shipping companies may increase ticket pricing due to the increase in VAT and is something Spyrou Skopelos Experience is not responsible for. Already reduced or discounted rates are not applicable for further discounts (eg. Children, Students, People with Disabilities, etc.)

For Ferry Tickets issuing a, at least, 72 hour notice is required. To the beneficiaries of Free or Discounted Ferry Tickets we dispatch Unique Ticket Codes. The printed tickets are obtained by demonstrating the Unique Ticket Codes to the authorized Tourist Office at the port of departure.

Hyper-occupancy: Some dates in high season (July – August) there is likely an Hyper-occupancy for vehicles in Ferry Boats and for passengers in High-Speed Boats. "Spyrou Skopelos Experience" is likely to cancel and return the relevant pay offs to its clients for the requested Ferry Tickets if faced with the possibility of Hyper occupancy - from the Ferry Company – for vehicles and for passengers. In such cases “Spyrou Skopelos Experience” holds no responsibility.

The ordering and pay offs of Ferry Tickets to "Spyrou Skopelos Experience" does not result automatic issue since the process requires about 72 hours and involves the possibility of Hyper-occupancy.

 

For any ticket issuing, full payment is required.

In case of route cancellation or modification or delay in sailing (due to weather conditions, technical problems, force majeure, etc.), passengers (who have already received their ticket codes) ought to communicate directly with the shipping company without the mediation of "Spyrou Skopelos Experience" which holds no responsibility. Hellenic Sea Ways Tel:(+30) 210 4199000 - SNE Tel:(+30) 22220 92164 or 91789.

In case the passengers miss a ferry connection, Spyrou Skopelos Experience assumes no responsibility and is not obligated for refunding any amount to the passengers.

When requesting the Free Ferry Tickets or the Discount Ferry Tickets from us, please first have decided port, shipping company, type of boat and itineraries. In any case, please complete and submit the Boat Ticketing Form.

We offer to our guests free information on ferry schedules, ticketing and complete organization of your trip!