Σκόπελος – Χώρα
Στη Σκόπελο, στην ανατολική πλευρά, βρίσκεται η πόλη του νησιού, επίσης γνωστή ως Χώρα.
Το 1978 χαρακτηρίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως παραδοσιακός οικισμός, κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής της, επηρεασμένη από διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, δίνοντας έτσι μια αρχοντική όψη στην πρωτεύουσα του νησιού.
Η Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και εκτείνεται από το Ενετικό κάστρο (κάστρο των Γκύζη) του 13ου αιώνα έως το Λιμάνι. Από εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την εντυπωσιακή ανατολή του ήλιου. Σε αντίθεση με τις ήσυχες γειτονιές που βρίσκονται στα ψηλώματα της Χώρας, στην περιοχή γύρω από την παραλία και το λιμάνι υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Δείτε εδώ περισσότερα
Στην Χώρα Σκοπέλου, βρίσκονται τα καταλύματά μας Rigas Hotel και το Skopelos Holidays Hotel & Spa.
Σκόπελος – Γλώσσα
Βορειοδυτικά της Σκοπέλου βρίσκονται η Γλώσσα, μετονομασία της αρχαίας Κνωσσού, καθώς και οι οικισμοί της, Λουτράκι και Μαχαλάς. Η Γλώσσα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός στη Σκόπελο, με περίπου 750 μόνιμους κατοίκους και απέχει 32 χλμ. από την Χώρα Σκοπέλου. Η Γλώσσα είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου, σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων, με υπέροχη θέα.
Η Γλώσσα έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως το «μπαλκόνι του Αιγαίου». Τα σπίτια περιβάλλουν το βουνό και κατεβαίνουν προς τα κάτω, ατενίζοντας από τη Σκιάθο μέχρι και την Βόρεια Εύβοια. Γι’ αυτό και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης την αναφέρει ως το “ψηλό χωριό”, στο διήγημα του “Η Νοσταλγός”. Δείτε εδώ περισσότερα
Σκόπελος – Λουτράκι
Το Λουτράκι υπάγεται στον οικισμό της Γλώσσας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στη Σκόπελο. Εδώ σταματάνε πρώτα τα πλοία προερχόμενα από τη Σκιάθο, τον Βόλο, το Μαντούδι Ευβοίας ή τον Αγ. Κωνσταντίνο. Ο οικισμός εκτείνεται γύρω από το λιμάνι. Έχει τακτικούς επισκέπτες κατά την καλοκαιρινή περίοδο και διαθέτει καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ.
Στο Λουτράκι βρίσκεται η τρίτη αρχαία πόλη της Σκοπέλου, η Σελινούς, που ιδρύθηκε από τους Χαλκιδείς κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα. Από την αρχαία πόλη σώζεται μόνο τμήμα των νοτιοανατολικών τειχών του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα και ερείπια αρχαίου κτιρίου της ίδιας εποχής. Νοτιοανατολικά του Λουτρακίου διατηρούνται ερείπια από τα Ρωμαϊκά Λουτρά, στα οποία οφείλει και το όνομά του το σημερινό Λουτράκι, το οποίο απέχει οδικώς περίπου 45 λεπτά από τη Χώρα Σκοπέλου.
Σκόπελος – Έλιος ή Νέο Κλήμα
Το χωριό Νέο Κλήμα ή ‘Ελιος βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Δέλφη (ή Δέλφι) 681 μέτρα υψόμετρο και δίπλα στη θάλασσα. Υπάρχει παραλία σε όλο το μήκος του χωριού, τμήματα με μικρά βότσαλα, με μεγαλύτερα, καθώς και με άμμο. Η πιο γνωστή και ιδιαίτερη παραλία είναι το καταπληκτικό Χόβολο.
Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ήσυχες και ξεκούραστες διακοπές με τα νεόκτιστα σπίτια, το γραφικό λιμανάκι, τις πανέμορφες παραλίες και το πλούσιο δάσος της. Οδικώς θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά από τη Γλώσσα και 25 λεπτά από τη Χώρα Σκοπέλου.
Στο Νέο Κλήμα, στα όρια του υπέροχου πευκοδάσους του, βρίσκεται το κατάλυμά μας Elios Holidays Hotel.
Σκόπελος – Παλαιό Κλήμα
Ένα από τα γραφικά χωριά στη Σκόπελο είναι το Παλαιό Κλήμα. Βρίσκεται Βορειοδυτικά του νησιού ανάμεσα στο χωριό Νέο Κλήμα-Έλιος και στη Γλώσσα. Τα παλιά πέτρινα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο βουνό και βλέπουν τη θάλασσα του Αιγαίου. Μέχρι περίπου το 1950, το χωριό ήταν διαιρεμένο σε δύο συνοικίες, το Επάνω και το Κάτω Κλήμα. Η κάτω συνοικία είναι παλιότερη από την επάνω συνοικία. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τις πηγές, τον 18ο αιώνα από κατοίκους της Γλώσσας.
Ένας μεγάλος σεισμός χτύπησε το χωριό το 1965 με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές φθορές από συνεχείς κατολισθήσεις. Έτσι, οι κάτοικοι του Παλαιού Κλήματος μετοίκισαν είτε στο Έλιος – Νέο Κλήμα, είτε στο Λουτράκι.
Σκόπελος – Αγνώντας
Ο πευκόφυτος Αγνώντας απέχει 8 χλμ. από την Χώρα Σκοπέλου και 22.5 χλμ από την Γλώσσα Σκοπέλου. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, αφού αρκετά ψαροκάικα είναι δεμένα και κάθε βράδυ ξεχύνονται στα ανοιχτά για να ψαρέψουν. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του. Δίπλα από τον Αγνώντα, θα συναντήσετε το βράχο του Αμάραντου με τα χαρακτηριστικά πεύκα που γέρνουν πάνω από τη θάλασσα. Η εικόνα είναι μαγική.
Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Πεπαρήθιο Ολυμπιονίκη Αγνώντα ή Άγνων. Το 569 π.Χ. νίκησε στο αγώνισμα του δρόμου και αποβιβάστηκε με το πλοίο του σε αυτό το σημείο. Για να τον τιμήσουν λοιπόν, έδωσαν το όνομά του στην περιοχή και το πρόσωπό του εικονίζεται σε ασημένιο νόμισμα της κλασικής εποχής. Στο χώρο του λιμανιού υπάρχει και το υπέροχο άγαλμά του. Στο απάνεμο λιμανάκι δένουν τα επιβατικά πλοία όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Σκόπελος – Πάνορμος
Ο Πάνορμος ήταν μία από τις τρεις αρχαίες οχυρωμένες πόλεις του νησιού της Σκοπέλου. Στην κορυφή του λόφου, που ονομάζεται Παλιόκαστρο, μπορείτε να βρείτε σε καλή κατάσταση τα ερείπια από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Από το Παλιόκαστρο υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο πιθανολογούμενο σπήλαιο του Πανός. Είναι ο μοναδικός τόπος λατρείας της αρχαίας θεότητας του Πανός, που υπήρχε στη Σκόπελο.
Ο Πάνορμος είναι από τους ομορφότερους και πλέον απάνεμους όρμους της Σκοπέλου. Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη, με το μήκος της να φτάνει τα 600 μέτρα. Αυτή είναι ίσως η μόνη παραλία στη Σκόπελο που έχει καταγάλανα νερά, λόγω του μεγάλου βάθους των υδάτων της περιοχής. Απέχει περίπου 12,5 χλμ τόσο από την Γλώσσα όσο κι από την Χώρα της Σκοπέλου.
Όποια περιοχή επιλέξετε να επισκεφτείτε στη Σκόπελο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψει το καταπράσινο τοπίο με την απέραντη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Η Σκόπελος είναι ο ιδανική για όσους αγαπούν τον ήλιο, την πεντακάθαρη θάλασσα, την καταπράσινη φύση, τις υπαίθριες δραστηριότητες και το καλό φαγητό.
Σας περιμένουμε!