Στις 3 Αυγούστου 2020 εγκαινιάστηκε το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ελλάδα.
Βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή της νήσου Αλοννήσου και πιο συγκεκριμένα στο ναυάγιο της νήσου Περιστέρας. Η Αλόννησος καθώς και όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό φυσικό περιβάλλον και κυρίως, διαθέτουν ένα μοναδικό εθνικό θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο, μοναδικό για όλη τη Μεσόγειο. (Δείτε περισσότερα για το θαλάσσιο πάρκο Βορείων Σποράδων)
Yποθαλάσσιο Mουσείο – Το ναυάγιο της νήσου Περιστέρας
Αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο αποτελεί το ναυάγιο της Περιστέρας. Το αρχαίο πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και είχε μήκος περίπου 30 μ. και πλάτος 10 μ.. Μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος. Επιφανειακά μετρήθηκαν 1.000 εμπορικοί αμφορείς οίνου ενώ μετά την αφαίρεση της επιφανειακής στρώσης, ακολούθησε δεύτερη και τρίτη στρώση. Συνολικά , αριθμεί 3.000-4.000 αρχαίους αμφορείς σε μήκος 25μ που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα δίνοντας την αίσθηση του περιγράμματος του πλοίου.
Ο ψαράς Δημήτης Μαυρίκης, το 1985 ανακάλυψε το ναυάγιο στη δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτέρων το ερεύνησε τα καλοκαίρια του 1992 και 1993. Η προετοιμασία για την υποβρύχια ανασκαφή και την ανάδειξη των ευρημάτων, σε βάθος 26 μέτρων, αποτελούσε μια καθημερινή ιεροτελεστία για την αρχαιολογική ομάδα, καθώς απαιτούσε διαδικασίες διαφορετικές από τα επίγεια μουσεία. Σήμερα το ναυάγιο είναι το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ελλάδα!
Υποθαλάσσιο Μουσείο – Σκόπελος | skopeloshotels.eu
Υποθαλάσσιο Μουσείο- Ποιος μπορεί να το επισκεφτεί
Μπορούν να επισκεφθούν το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλόννησο, με εξοπλισμό κατάδυσης, πιστοποιημένοι δύτες δεύτερου επιπέδου. Βρίσκεται σε βάθος 21-27 μέτρων. Οι δύτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Όσοι δεν έχουν εμπειρία και πιστοποίηση στην κατάδυση, θα μπορούν να θαυμάσουν τα υποβρύχια εκθέματα μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία. Το μουσείο προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία εικονικής κατάδυσης, σε όσους δεν μπορούν να καταδυθούν, χάρη στα γυαλιά τρισδιάστατης επαυξημένης πραγματικότητας. Το Κέντρο Ενημέρωσης λειτουργεί καθημερινά για το κοινό με δωρεάν είσοδο. Τέλος Πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν ζωντανά εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο site nous.com.gr.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη τονίζει ότι «Στόχος του μουσείου είναι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα». Με τη λειτουργία του πρώτου υποθαλασσίου αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα η περιοχή εντάσσεται στον διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. Στην Αλόννησο και τον Δυτικό Παγασητικό υπάρχουν τέσσερα ακόμη ναυάγια, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησής τους, ώστε να διαμορφωθεί στην περιοχή ένα ολοκληρωμένο υποθαλάσσιο πάρκο ναυαγίων.
Περισσότερες πληροφορίες για το υποθαλάσσιο μουσείο στην Αλόννησο και τους τρόπους επίσκεψής του παρέχονται από την Υποδοχή των ξενοδοχείων μας.